Biocomposteerbare folie is nog relatief onbekend. Daarom beantwoorden wij de meestgestelde vragen hieromtrent in dit artikel.
De afbraak van een biocomposteerbare folie is afhankelijk van vier componenten: temperatuur, vocht, bacteriën en UV-licht. Als deze vier in perfecte omstandigheden samenkomen, gaat de afbraak van een biocomposteerbare folie sneller dan anders. In een ideaal scenario gebeurt dit in 40 dagen bij een constante temperatuur van 40°C. Al is dit vaak moeilijk te bekomen. Uit testen door Knohopack blijkt wel dat de afbraak sneller gaat in een compostvat dan in een composthoop.
Composteren is uiteraard nog altijd de meest ecologische oplossing. Maar je kan onze biocomposteerbare folie ook thuis in de restafvalzak deponeren. Dit mag perfect gezien het gebruik van inkt op onze folie binnen de tolerantie van contaminatiegraad (5%) valt. Daarnaast gaat de folie dan mee in de stroom van groente- en fruitafval.
Biocomposteerbare folie is duurder dan de traditionele plastic folie. Wegens de constant fluctuerende grondstofprijzen is het echter moeilijk om hier een vast percentage te geven. Wens je meer informatie? Contacteer ons via sales@knohopack.be.
Deze drie termen worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen absoluut niet hetzelfde.
Nee. Folies die microplastics bevatten, vallen uiteen in ontelbare kleine plastic stukjes die niet verdwijnen. Onze biocomposteerbare folie degradeert en valt niet uiteen.
Onze biocomposteerbare folie is een gecertificeerde film onder het OK HOME compostmateriaal certificaatlabel van TÜV Austria en voldoet ook aan de EU-norm EN 13432. In die laatste is vastgelegd welke eigenschappen een materiaal moet hebben om als biologisch afbreekbaar of composteerbaar te worden beschouwd.
De exacte samenstelling wordt door de producent niet vrijgegeven. We kunnen wel vertellen dat onze biocomposteerbare folie in hoofdzaak bestaat uit composteerbare (co) polyestergranulaten (o.a. PBAT), suikerriet-suikerbietgranulaten, maïsgranulaten en mineralen. Elk onderdeel wordt uitvoerig getest op het biologisch afbreekbaarheidsproces.
Beide materialen hebben hetzelfde resultaat: minder schade aan het milieu. De weg ernaartoe is echter verschillend. Eindproducten uit gerecycleerde materialen kunnen telkens opnieuw gerecycleerd worden tot hun bestandsdelen dat niet meer toelaten. Denken we aan papier en karton. Door telkens opnieuw te recycleren, heb je minder afval.
Bij biocomposteerbare materialen breekt het product onder specifieke omstandigheden af tijdens een biologisch proces. Het grootste verschil tussen beiden ligt hem in de verwerking ervan. Gerecycleerde materialen kunnen in België perfect verwerkt worden. Voor biocomposteerbare materialen heeft ons land op dit moment geen mogelijkheden behalve een compostvat, composthoop of de restafvalzak.