• Groene verpakkingen: wat is wat?

 • Veel bedrijven zetten tegenwoordig sterk in op milieubewust verpakken. Ook bij Knohopack trekken we sinds kort deze kaart voor onze klanten met onze biocomposteerbare folie. Maar hoe onderscheid je nu alle groene verpakkingen van elkaar? Betekenen bio-based en biologisch afbreekbaar hetzelfde? Je leest het hieronder.

  • Bio-based verpakkingen

  • We vallen direct met de deur in huis. Nee, bio-based en biologisch afbreekbaar hebben NIET dezelfde betekenis. Waarom? Het productieproces vormt de basis voor de benaming 'bio-based'. Het heeft alles te maken met de manier waarop een product gemaakt wordt. In het geval van bio-based producten gebeurt dat met hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen zoals maïs of suiker. Heel wat mensen denken echter dat deze producten door hun grondstoffen ook biologisch afbreekbaar zijn. Maar dat is niet altijd het geval.

  • Biologisch afbreekbaar

  • Daar waar 'bio-based' zijn benaming ontleent aan het begin van een productieproces, is dat bij biologisch afbreekbaar anders. Biologisch afbreekbaar is verbonden aan het einde van de levenscyclus van de verpakking. Dit betekent dat het product of de verpakking op natuurlijke wijze afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën en dat het omgezet wordt naar water, CO2 en methaan. Bij sommige biologisch afbreekbare materialen kan dit echter jaren duren. Heb je een verpakking uit bio-based materiaal? Dan is een afbreekproces van enkele jaren geen probleem aangezien de bestanddelen niet vervuilend zijn voor het milieu.

  • Composteerbare verpakkingen

  • Ook hier duidt de benaming op het levenseinde van het product. Ze worden in dit geval namelijk op een biologische manier afgebroken. Het verschil tussen composteerbaar en biologisch afbreekbaar ligt hem in de tijd. Daar waar biologisch afbreekbare producten er jaren over kunnen doen tot ze volledig afgebroken zijn, krijgen composteerbare producten een tijdlimiet om te voldoen aan een bepaalde norm. Om bijvoorbeeld te kunnen voldoen aan de EN13432-norm (die stelt dat een product composteerbaar is), moeten ze binnen 12 weken voor minimum 95% afgebroken zijn in een industriële composteringsinstallatie. Doet een product er langer over? Da nis het biologisch afbreekbaar, en niet composteerbaar.

  • Heb je de wens of de behoefte om groen te verpakken of drukken? Contacteer ons om de mogelijkheden te bespreken.